top of page

Opening 'Toneelgarage' maakt Toneel Vakschool Rotterdam compleet

Bijgewerkt op: 24 apr. 2020


Vorige week vierde we groots de opening van 'de Toneelgarage'.

Hieronder een mooi nieuwsartikel geschreven over de oprichting van de school en de opening:


Rotterdam, 20-02-2020


Met een klein team werden er over 3,5 jaar tijd twee locaties in Rotterdam West omgebouwd tot een volledige Toneelschool onder de noemer ‘Toneel Vakschool Rotterdam’.

De opening van de locatie ‘Toneelgarage’, op de Dunantstraat 14C, is de sluitsteen van het project.


Het begon in 2016, toen een groep Rotterdamse acteurs het plan opvatte de stad weer een toneelschool te geven.

Zij hadden hun opleiding genoten aan de voormalig Acteerschool Rotterdam, maar deze was kort daarvoor opgehouden te bestaan.


De alumni hadden inmiddels hun weg naar het werkveld weten te vinden en waren het levende bewijs van het succes van de opleiding.

Zo richtte Philippe Lemaire, derde generatie acteur uit de Rotterdamse theaterfamilie, na zijn afstuderen samen met schoolgenoot Délano van den Berg en zijn zus Eva Lemaire (net afgestudeerd van de Toneelacademie Maastricht) een theatercafé op.

Ze draaide volop en trokken veel nieuw publiek. Al snel sloten ook andere oud-schoolgenoten en oud-docenten Bart Kiene en Peter Oskam zich bij de kersverse groep aan.


Aldaar ontwikkelde zich de eerste plannen voor de school en snel werd er een werkgroep opgericht en werden er nieuwe mensen aangetrokken.

Het lukte uiteindelijk om voldoende vakgenoten te enthousiasmeren om van start te gaan.


De Toneel Vakschool Rotterdam werd opgericht.

Een school met de missie om het theater- en acteerlandschap te verrijken en zo breed en divers te maken als de stad zelf.

Om dat te bereiken is de school onafhankelijk en stelt geen eisen aan vooropleiding of profiel. Iedereen kan auditie doen.


Ook onderscheidt de school zich door het Rotterdamse karakter van ondernemerschap.

Het acteervak wordt niet alleen aangeleerd voor de kunst, maar ook voor trainingen in het bedrijfsleven. Dat is een belangrijke pijler van de school.

In de zomer van 2016 werd er een pandje gevonden op de Pupillenstraat, waar de eerste locatie van de school werd gebouwd. Het was klein maar voldoende om van start te gaan.

Rotterdamse acteur Martin van Waardenberg had destijds de eer om de deuren te openen. Hij sprak daarbij de woorden: ‘Ik hoop dat jullie er zo snel mogelijk uitknallen.’


Nu, ruim 3,5 jaar later, kan de schoolleiding trots aankondigen dat dat zeker is gelukt.

Het pand op de Pupillenstraat werd nogmaals flink verbouwd en uitgebreid naar drie studio’s. En in de zomer van 2019 viel het oog op een oude autogarage dat de juiste afmetingen had voor een kleine theaterzaal.

Met de opening van de ‘Toneelgarage’, zoals ze de locatie doopte, is het huis eindelijk compleet.

‘Het is wel een pittige klus geweest de laatste periode. Ik zie er vooral naar uit hier straks de nieuwe auditanten voor komend schooljaar te ontvangen en weer gewoon aan het werk te gaan als theatermaker en acteur! Dat zal wel weer even wennen zijn maar we zijn er helemaal klaar voor.’ Aldus Philippe.


Wil je auditie doen voor de school?

Kijk op www.toneelvakschoolrotterdam.nl


1.662 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page